joi, 12 noiembrie 2009

De ce plang copiii noaptea?

Pentru ca in ultima perioada, Sara se tot trezeste noaptea si plange, am cautat sa ma informez. Am gasit un comentariu, in care noi nu ne regasim, dar poate ajuta pe cineva.

"In jurul varstei de un an si pana spre 2 ani copiii incep sa se confrunte cu spaimele nocturne si cu cosmarurile ceea ce-i face sa se trezeasca in miez de noapte plangand si se pare ca singurul mod in care doresc sa se linisteasca este in bratele mamei.Somnul lor este impartit in doua: somnul lent din prima parte a noptii - este somnul profund, fara vise in care isi recupereaza energia si somnul "paradoxal" sau agitat din a doua parte a noptii cand viseaza si sunt foarte activi chiar fizic - cu spasme, REM, miscari ale bratelor si picioarelor. In aceasta a doua parte se pot trezi plangand din cauza cosmarurilor - de aceea se trezesc la 2-3 de noapte.Exista si aici 2 tipuri de trezire:1. o varianta in care de fapt nu se trezeste ci doar plange prin somn, poate chiar sa deschida si ochii dar daca sunt incetosati si par ca nu urmaresc un punct real atunci copilul doarme- la aceasta trezire nu trebuie intervenit. Trebuie lasat putin chiar 5-10 minute si se linisteste singur - si nici nu-si aminteste a doua zi. Trezirea reala cu amintirea visului cand copilul este real speriat si-si doreste mangaierea parintilor. Trebuie luat in brate, linistit si mangaiat si apoi pus in patut din nou. Este recomandat sa i se lase o lampa aprinsa si o jucarie la care tine si care are rolul de "gardian" al linistii lui.Mai este important de mentionat ca pentru prevenirea acestor treziri nocturne trebuie prelungit momentul despartirii de parinti seara. Copilul isi doreste sa aiba parintii in preajma cat mai mult- de aceea seara mami si tati trebuie sa stea cat mai mult cu el, sa se joace - dar jocuri linistite care sa-l pregateasca de culcare si dupa baita sau cina parintii trebuie sa mai zaboveasca putin in camera lui citindu-i o poveste sau vorbind pur si simplu cu bebelusul. Dupa poveste, micutul trebuie asigurat ca este protejat prin aceeasi jucarie salvatoare, lampa si chiar lasarea usii intredeschisa."

Sara se trezeste noaptea, mai spre dimineata, poate fi 4 sau 5, cere laptic, iar dupa ce il bea, se pune pe maraiala, nu vrea sa mai doarma, vrea plimbata prin casa, vrea sa se joace la apa, vrea desene la calculator, iar azi-noapte cerea sa plece la munte. Avand in vedere ca nu se trezeste plangand si nici in prima parte a noptii am eliminat ideea pavorului nocturn. Cred ca putem elimina si frica de intuneric pentru ca doarme cu noi in camera .

Ce sa fie, ce sa fie?

Ma gandesc ca poate sa fie de la masele, la 2 ani si 2 luni cred ca ar fi cazul sa-i iasa si ultimile maselute, dar nici chip sa-si lase gurita la cercetat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu